9 oktober 2013

Dopklänning

För ett litet tag sedan var det dags att döpa lilla E. Då jag till mina gossar har haft en dopdress och inte någon dopklänning var jag nu tvungen att ordna en, kändes inte helt rätt att sätta på tjejen en dress med massa blåa band. Att köpa en färdig klänning var inte aktuellt utan jag ville göra en själv.
Dock hade jag inte lust att klippa i min brudklänning och göra dopklänning av den som så många gör, utan jag köpte nya tyger i stället.

Jag ville ha en dopklänning som var enkel men ändå hade det där lilla extra. Inte massor med blommor och spets, utan lite lagom.Överdelen och ärmarna på klänningen är i broderad satin. För att brodyren inte skulle skava mot huden fodrade jag med en mjuk och fin jersey.

Klänningen knäpps baktill med ett par kardborreband så det blev lätt att ta av och på och inget skav mot det lilla barnet.Underkjolen är en blandning av bomull och lin, lagom mjuk men ändå rejäl.
I nederkant sydde jag på ett vitt satinband, detta syns lite svagt genom överkjolen och blir en fin kant om överkjolen kanar upp och underkjolen sticker fram.

Till överkjol valde jag vit tyll. Tyllen var lättare än jag trodde att sy i. Jag rullfållade den nedtill så den fick ett fint fall, sydde inte ihop den baktill utan rullfållade även där och lade tyget så det kom lite omlott men var ändå öppet baktill. Detta för att det skulle vara lättare att hålla i barnet för man kan då lätt kan få in handen och hålla i underkjolen som inte är så hal om tyllen är.
Jag blev jättenöjd med slutresultatet, den blev inte precis som jag tänkt mig då jag ville haft ett tunnare band i själva midjan som satt i en kanal, men jag hittade inget bra tyg att göra kanalen av så det fick bli det klassiska breda bandet runt om. Jag köpte ett mönster som jag sedan gjorde en hel del förändringar på, det tog ett par prototyper innan jag var nöjd men sedan var allt mycket lätt att sy.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar